Over De Nieuwe Vincent


De Nieuwe Vincent wordt georganiseerd door Vincents Tekenlokaal. Dit tekenlokaal is opgericht, omdat Vincent van Gogh tekenlessen heeft gevolgd in Tilburg. Dat is natuurlijk heel bijzonder! Hij volgde als 13-jarige jongen de tekenlessen van C. Huysmans aan de HBS Koning Willem II, waar nu het Paleisraadhuis staat. In Vincents Tekenlokaal werken kunstdocenten die programma's aanbieden om tekenvaardigheden te ontwikkelen. Plezier in het tekenen en nieuwe technieken ontdekken staat voorop. Van ambachtelijk tekenen tot experimenteren op de digitale tekentablets.

De Nieuwe Vincent werd in 2019 gerealiseerd in samenwerking met diverse kunstenaars, Kunstpodium T, Academie voor Beeldende Vorming, Van GoghHuis Zundert en De Pont museum met Kunstlab.
Vanwege corona is er in 2020 helaas geen programma geweest.

Het talentenprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg en Van Gogh Brabant.

Banner2


De deelnemers van De Nieuwe Vincent volgen een prachtig, uitdagend programma. Ze stappen in een soort rollercoaster waarin ze met veel lol en plezier uitgedaagd worden om te tekenen en te schilderen. Ze leren te werken met nieuwe technieken en buiten de bekende paden te wandelen. De kunstdocenten van Vincents Tekenlokaal zorgen voor de vaste begeleiding. Maar het bijzondere aan dit programma is dat de jongeren van allerlei professionals uit de kunstwereld tips en adviezen krijgen. Zo krijgen ze een brede kijk op kunst maken.

Natuurlijk is het doel van het programma dat de jongeren zich verder ontwikkelen en een zichtbare groei doormaken. Ze ontdekken waar ze wel en waar ze (nog) niet zo in uitblinken. Waardoor raken ze geïnspireerd, wat vinden ze bij zichzelf passen? Misschien kunnen we zelfs zeggen dat ze er een beetje achter komen of ze kunstenaar of schilder in spé zijn.

Samen met andere getalenteerde jongeren stappen ze dit proces in. Ze bezoeken ateliers, musea, een kunstacademie en plekken waar Vincent van Gogh geweest is tijdens zijn periode in Brabant.
Op elke plek wordt (samen-) gewerkt, verwonderd, gekeken, worden keuzes gemaakt en technieken uitgeprobeerd. Het optrekken met verschillende kunstenaars is inspirerend voor zowel de Nieuwe Vincenten als de kunstenaars zelf.

Gaandeweg groeit van elke Nieuwe Vincent een portfolio. Het programma sluiten we af met een volwaardige expositie, waarin de deelnemers hun werk laten zien. Zonder meer een hoogtepunt, waarop de jonge deelnemers vol trots kunnen laten zien wat ze gemaakt hebben.

Meer weten?

Wil je volgend jaar meedoen?

Hou me op de hoogte


De Nieuwe Vincent 2021

Start voorbereidingen

Onder voorbehoud van corona starten we met de werving voor De Nieuwe Vincent 2021!

MAART - APRIL 2021 (OVB)

Inzenden tekeningen

We maken nog bekend welke datum je tekeningen binnen moeten zijn.

MEI-JUNI 2021 (OVB)

Talentenprogramma

Bijna iedere zondag is er een les of excursie, dus zorg dat je beschikbaar bent.

AUGUSTUS - DECEMBER 2021 (OVB)

Voorbereiding expositie

Jij kiest het werk dat je op de expo wilt laten zien

DECEMBER 2021 (OVB)

Expositie

Nodig je familie en vrienden uit om naar jouw werk te komen kijken.

DECEMBER 2021 (OVB)

Inspirerend werk

Nodig iemand uit voor De Nieuwe VincentJouw naam
Jouw e-mail
Naam vriend
E-mail vriend
Velden met een * zijn verplicht