Portretten schilderen

Etten-Leur

Op zondag 6 oktober kwam kunstenaar Daphne Schrijver langs om een gastles te geven bij De Nieuwe Vincent Etten-Leur. Daphne schildert en creëert onder andere veel portretkunst. Sinds 2021 geeft ze schilderles en workshops aan volwassenen.

Daphne had een leuke les portretschilderen voorbereid voor de deelnemers. Vincent van Gogh heeft in zijn leven veel arbeiders geschilderd. Deze mensen zagen er vaak rauw en robuust uit, wat extra dimensie gaf aan zijn werk. Daphne had een aantal foto’s van oudere vissers meegenomen die als uitgangspunt voor het werk diende.

De les startte met het naschetsen van twee vissers. Daphne gaf hierbij een demonstratie waarbij ze uitlegde hoe je start met het opzetten van een portret van iemand. Hierna gingen De Nieuwe Vincenten zelf lekker aan de slag. Ze verdeelden zich tussen staande ezels en tafelezels en gingen van start.

Na de pauze stond het volgende onderdeel op het programma. We gingen een van de schetsen uitwerken. Hierbij gaf Daphne weer een kleine demonstratie. De deelnemers kiezen een kleur verf uit en maken met deze kleur verschillende degradaties: van dekkend tot transparant. De meest dekkende kleur werd gebruikt voor schaduw en de witte vlakken waren de highlights. Zo ontstonden er mooie geschilderde portretten in verschillende tonen. En wat zagen de werken er weer gaaf uit!

Aan het einde van de les legden we alle al het gemaakte werk neer om er samen naar te kijken. De meiden gaven aan dat ze het best een uitdaging vonden om oudere mannen te tekenen, maar ze waren erg trots op het resultaat. Met elke schets werden ze er weer een stukje vaardiger in.

Je leest het, oefening baart kunst!

De Nieuwe Vincent Les 8 3
De Nieuwe Vincent Les 8 1

De Nieuwe Vincent 2024

Inschrijving geopend!

Je kunt van 12 maart tot 7 mei 2024 je tekeningen inzenden!

MAART - MEI 2024

Selectie deelnemers

Stuur maximaal 3 favoriete tekeningen in!

MEI 2024

Talentenprogramma

Je hebt zo'n 12x op zaterdag/zondagmiddag een les of excursie, hoe leuk is dat!

JUNI - DECEMBER 2024

Voorbereiding expositie

Je bekijkt je portfolio, is jouw werk klaar voor de expositie?

NOVEMBER - DECEMBER 2024

Expositie

Nodig je familie en vrienden uit om naar jouw werk te komen kijken.

DECEMBER 2024