De Nieuwe Vincent


De Nieuwe Vincent wordt georganiseerd door Vincents Tekenlokaal. Dit tekenlokaal is opgericht, omdat Vincent van Gogh tekenlessen in Tilburg heeft gevolgd. Hij kreeg, als 13-jarige jongen, tekenlessen van C. Huysmans op de HBS Koning Willem II. Deze school was in het gebouw, dat nu het Paleisraadhuis is, het witte 'paleis' met de torens.

In Vincents Tekenlokaal werken kunstdocenten die programma's aanbieden om talent en tekenvaardigheden te ontwikkelen. Plezier in het tekenen en nieuwe technieken ontdekken staat voorop. Van ambachtelijk tekenen tot experimenteren op de digitale tekentablets.

De Nieuwe Vincent wordt gerealiseerd in samenwerking met diverse kunstenaars, Kunstpodium T, Academie voor Beeldende Vorming, Van Gogh Brabant, De Pont museum en Kunstlab.
Vanwege corona is er in 2020 helaas geen programma geweest.

Het talentenprogramma wordt mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de provincie Noord-Brabant.

190831 Vtl Mvd H2354 Zw


De deelnemers van De Nieuwe Vincent volgen een uitdagend programma. Ze stappen in een rollercoaster waarin ze met veel lol en plezier uitgedaagd worden om te tekenen en te schilderen. Ze leren te werken met nieuwe technieken en buiten de bekende paden te treden.

De kunstdocenten van Vincents Tekenlokaal zorgen voor de vaste begeleiding. Het bijzondere aan dit programma is dat de jongeren daarnaast van allerlei professionals uit de kunstwereld tips en adviezen krijgen. Zo krijgen ze een brede kijk op kunst maken.

Het doel van het programma is dat de jongeren zich verder ontwikkelen en een zichtbare groei doormaken. Ze ontdekken waar ze wel en waar ze (nog) niet zo in uitblinken. Waardoor raken ze geïnspireerd, wat vinden ze bij zichzelf passen?
Samen met andere getalenteerde jongeren stappen ze dit proces in. Ze bezoeken ateliers, musea, een kunstacademie en plekken waar Vincent van Gogh geweest is tijdens zijn periode in Brabant.

Op elke plek wordt (samen-) gewerkt, verwonderd, gekeken, worden keuzes gemaakt en technieken uitgeprobeerd. Het optrekken met verschillende kunstenaars is inspirerend voor zowel de Nieuwe Vincenten als de kunstenaars zelf.

Gaandeweg groeit van elke Nieuwe Vincent een portfolio. Het programma sluiten we af met een volwaardige expositie, waarin de deelnemers hun werk laten zien. Zonder meer een hoogtepunt, waarop de jonge deelnemers vol trots kunnen laten zien wat ze gemaakt hebben.

Meer weten?

Wil je volgend jaar meedoen?

Hou me op de hoogte

De Nieuwe Vincent 2021

Start voorbereidingen

We werven jongeren voor deelname aan De Nieuwe Vincent 2021!

MAART - APRIL 2021

Inzenden tekeningen

Je kunt maximaal 3 tekeningen uiterlijk op 25 april 2021 inzenden.

APRIL 2021

Talenten-programma

In totaal 12x heb je op zondagmiddag een les of excursie, dus zorg dat je beschikbaar bent.

MEI - DECEMBER 2021

Voorbereiding expositie

Je bekijkt je portfolio, is jouw werk klaar voor de expositie?

DECEMBER 2021

Expositie

Nodig je familie en vrienden uit om naar jouw werk te komen kijken.

DECEMBER 2021

Nodig iemand uit voor De Nieuwe Vincent